Geen categorie

Ziekte voorkomen

By 7 November 2021July 23rd, 2022No Comments

Ziekte voorkomen

Als je een virus tegenkomt, heb je minder kans om ziek te worden als je in blakende gezondheid bent.

Hoe word je blakend gezond?

In de gewone geneeskunde is die vraag niet goed te beantwoorden, want daar wordt veel meer aandacht besteed aan ziekte dan aan gezondheid. De Ayurveda is een goede aanvulling op de gangbare geneeskunde. Dit eeuwenoude gezondheidssysteem geeft specifieke adviezen om je gezondheid te perfectioneren, die zijn aangepast aan je gestel.

Preventie van ziekte is een ijzersterk punt van Ayurveda.

Ziekten ontstaan geleidelijk. Ernstige ziekten, zoals aderverkalking of suikerziekte type 2, kunnen jaren sluimeren. Maar ook een simpele verkoudheid heeft een aanlooptijd van weken. Het uitbreken van een ziekte is het eindstadium van een reeks processen en hoe vroeger je ingrijpt, hoe gemakkelijker het is om ziekte te voorkomen.

Voor een virus kun je minder vatbaar worden door het immuunsysteem te verbeteren. Vaccinatie is een manier om specifieke immuniteit op te wekken, waarmee je lichaam een bepaald virus herkent en bestrijdt. Maar je lichaam heeft ook een algemene immuniteit, waardoor allerlei ziekteoorzaken minder vat op je hebben. Hoe gezonder, evenwichtiger en gelukkiger je bent, hoe beter de weerstand van de lichaam en hoe beter je bestand bent tegen allerlei ziekten.

Evenwicht

In de Ayurveda wordt het evenwicht in lichaam en geest uitgedrukt in de verhouding tussen de drie dosha’s. Zijn je dosha’s volledig in evenwicht, dan voel je je prettig, licht, helder, kalm, energiek, enz. Bij een disbalans in de dosha’s voel je je niet helemaal lekker, ook al ben je nog niet ziek. Maar het immuunsysteem werkt dan minder goed, waardoor je vatbaarder wordt voor ziekten.

De basis voor ziekte wordt dus gelegd door een onevenwichtigheid in de dosha’s en die kan ontstaan door het overtreden van natuurwetten. Roken is een duidelijk voorbeeld, maar ook te veel eten of te weinig rust. Je bent je er niet altijd van bewust, dat je in de fout bent gegaan, bijvoorbeeld als je moe, gestresst of duf bent. Als je bewustzijn ruimer en helderder is, zie je in dat je onverstandig bezig bent geweest.

Bijvoorbeeld: doordat iemand in maart hard moest werken, was zijn bewustzijn minder helder, waardoor hij fouten ging maken zoals onregelmatig eten, waardoor zijn dosha’s een beetje uit evenwicht raakten. Hij kreeg een Ayurveda-consult waarna hij regelmatig at en nog een paar eenvoudige adviezen volgde, waarmee de dosha’s weer in balans kwamen. Daarmee heeft hij een voorjaarsverkoudheid weten te voorkomen.

Adviezen

Wil je weten welke dosha uit evenwicht is, dan kun je je wenden tot mensen die hiervoor een opleiding hebben gevolgd. Maharishi-Ayurveda-artsen hebben een opleiding in Maharishi Ayurveda gekregen naast hun universitaire opleiding tot arts. Of je ziek bent of niet, bij hen kun je terecht voor een consult om je dosha-evenwicht te bepalen door middel van het voelen van je pols, waarna je specifieke adviezen krijgt voor jouw leefstijl en voeding. Maharishi-Ayurveda-artsen kunnen ook middelen voorschrijven om aan je weerstandssysteem te werken (rasayana’s) of Ayurveda-preparaten bij eventuele ongemakken.

Klik hier voor een afspraak.

Om te zorgen dat je beslissingen meer in overeenstemming zijn met de natuurwetten, kun je een techniek gebruiken waardoor je groeit in bewustzijn. In de Maharishi Ayurveda wordt hiervoor Transcendente Meditatie aangeraden.

Klik hier voor meer informatie.

Een andere goede manier om te ontspannen is luisteren naar klassieke muziek, liefst uit India: Maharishi Gandharva veda. Je kunt deze muziek beluisteren op www.youtube.com.

Om cd’s van Maharishi Gandharva veda te bestellen klik hier.

De Ayurveda onderkent dus verschillende niveaus van ziekteoorzaken, zoals bewustzijn, natuurwetten, dosha-evenwicht en immuunsysteem. Op elk niveau bestaan er methoden om je gezondheid te verbeteren.

Maharishi Ayurveda is een holistische gezondheidszorg – behandeling van de mens als geheel.

mag

Author mag

More posts by mag

Leave a Reply